Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

7338 SAYILI KANUN (BASİT USULDE İSTİSNA)
Çarşamba, 27 Ekim 2021 00:00

Kazancı basit usulde tespit edilen esnaf ve sanatkârlarımıza gelir vergisi istisnasının getirildiği 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 26 Ekim 2021 tarihli ve 31640 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Anılan Kanuna göre, basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârlarımız, ticari kazançlarından dolayı elde ettiği gelirler için vergi beyannamesi vermeyecek, başka gelirleri dolayısıyla gelir vergisi beyannamesi vermesi halinde de bu kazançlarını beyannameye dahil etmeyecek ve elde ettiği ticari kazanç için de gelir vergisi ödemeyeceklerdir.

Basit usulde elde edilen kazançlara gelir vergisi istisnası getiren bu düzenleme 1 Ocak 2021 yılından itibaren elde edilen kazançlar için geçerli olacaktır. Bir başka ifade ile basit usulde vergiye tabi olan esnaf ve sanatkârlarımız için 2022 yılının Şubat ayında elektronik ortamda verilmesi gereken gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek ve 2021 yılı kazançları için gelir vergisi ödenmeyecektir.

Diğer taraftan, basit usulde elde edilen kazançların vergi dışı bırakıldığı bu düzenleme bir muafiyet düzenlemesi değil, istisna düzenlemesidir. Dolayısıyla, bu kapsama giren esnaf ve sanatkârlarımızın vergi mükellefiyeti ve muhasebe İşlemleri dahil vergi İle İlgili tüm yükümlülükleri devam etmektedir. Bu nedenle, basit usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkârlarımızın alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin belgeler dörder aylık dönemler halinde, dördüncü ayı izleyen ayın sonuna kadar defter-beyan sistemi üzerinden kayıt altına alınacaktır.

 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Başkandan Mesaj


Değerli ziyaretçiler Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Web sitemize hoş geldiniz.

25 Eylül 2021'de kaybettiğimiz odamızın efsane başkanı İsmail Bulur ağabeyimizi rahmet ve minnetle anarak; onun çizgisinde, yapmış olduğu görevi hız kesmeden devam ettireceğiz.

Devamı...