Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

SESOB Kısıtlama Genelgesinin İptali İçin Danıştay'a Başvurdu
Çarşamba, 17 Şubat 2021 11:34

SESOB Başkanı Hasan Alişan, İçişleri Bakanlığının yayınladığı sokağa çıkma kısıtlaması genelgesinin özellikle zincir marketlerde çok sayıda ürünün satılmasının esnaf ve sanatkarı mağdur ettiği gerekçesi ile genelgenin iptali için Danıştay’a başvurduklarını açıkladı.

Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanımız Hasan Alişan, 30 Kasım’da yayımlanan İçişleri Bakanlığı’nın Sokağa Çıkma Kısıtlaması Genelgesinde yürütmeyi durdurma için Danıştay’a başvurduklarını açıkladı. Alişan, kendilerine bağlı esnaf ve sanatkârların kapalı olduğu saatlerde zincir marketlerin kapalı olan esnaf ve sanatkârın faaliyet konusu ürünleri farklı reyonlarda satmasının haksız rekabet olduğunu ve anayasaya aykırı olduğunu düşündüklerini ifade ederek, “Marketlerde devam eden zorunlu ihtiyaçlar haricinde yapılan satışlar nedeniyle birliğimize bağlı odaların üyesi esnaf ve sanatkârların aleyhine gerçeklesen haksız rekabetin önüne geçilememesi neticesinde esnaf ve sanatkarların uğrayacağı zararlar ile çalışma ve sözleşme hürriyetinin Anayasa'ya aykırı şekilde kısıtlandığı iddiası ile Danıştay’a yürütmenin durdurma talebi ile başvurduk” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGESİ

30.11. 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyi hatırlatan Alişan, “Bilindiği gibi 30 Kasım’da İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek ve vatandaşlarımız ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebileceğini ilan etmişti. Ayrıca kısıtlama günlerinde tekel bayilerinin faaliyet göstermemesi nedeniyle haksız rekabete mahal vermemek adına marketlerde içki satısı yasaklanmışı” şeklinde ifadeler kullandı.

ÜYELERİMİZ MAĞDUR OLUYOR

Alişan, bu yasak kararının zincir marketlere farklı şekilde yansıdığını ifade ederek, “Bu genelgenin ardından zincir marketlerin kırtasiye, kitap-dergi, petshop, oyuncak, giyim, elektrik-elektronik, kozmetik, konfeksiyon, bilgisayar, kundura, hediyelik eşya, züccaciye ve diğer mesleklere ait olan birçok reyonları açık olarak faaliyetlerine devam etti. Yani bizim Sakarya’mızın esnaf ve sanatkârları dükkânını kapatırken, aynı ürünler zincir marketlerde satılıyordu. Benim lastikçim dükkânını kapadı ancak marketler lastik bile sattı. Bu durum Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği'ne bağlı odalara üye birçok meslek kuruluşu açısından haksız rekabet teşkil etmektedir. Kısıtlamaların olduğu günlerde SESOB'a bağlı esnaf ve sanatkarların 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet göstermesinin engellenmesi yönündeki idari işlem hukuka aykırı olup tarafımızca genelgenin iptali için is bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur” diye konuştu.

HUKUKA VE HAKKANİYETE AYKIRILIK

Alişan, “Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı Sakarya Kitap Kırtasiye Büfe Gazete Bayileri Tekel Maddeleri Satıcıları Kantinciler Esnaf Odası, Sakarya Terziler Tuhafiyeciler Konfeksiyoncular Esnaf Ve Sanatkarlar Odası, Sakarya Çiçekçiler Hediyelik Esya Ve Züccaciyeciler Esnaf Odası, Sakarya Elektrikçiler Esnaf Ve Sanatkarlar Odası, Sakarya Elektronikçiler Bilgisayar Tamircileri Saatçiler Elektrikli Ev Aletleri Beyaz Esya Satıcılar, Sakarya Kunduracılar Esnaf Ve Sanatkarlar Odası, Sakarya Seyyar Giyim Esyası Satıcıları Esnaf Odası, Sakarya Terziler Tuhafiyeciler Konfeksiyoncular Esnaf Ve Sanatkarlar Odası ve diğer meslek odalarına bağlı esnaf ve sanatkarlar doğrudan zarar görmekte olup ilgili düzenleme uyarınca haksız rekabeti önleme amacıyla kısıtlama günlerinde faaliyet gösteremeyen tekel bayilerinin hakları gözetilerek marketlerde alkol satışı yasaklanmışsa da marketlerde bulunan diğer reyonlardan alışveriş yapılmasının önüne geçilmemiş olması hukuka ve hakkaniyete aykırılık teşkil etmektedir” dedi.

“ESNAFIMIZIN HAKKINI SAVUNACAĞIZ”

Alişan son olarak ise şöyle konuştu, “Danıştay’a gerçekleştirmiş olduğumuz yürütmenin iptali başvurumuzda ilgili düzenlemenin usul ve yasaya açıkça aykırılık teşkil etmekte olduğu; bu nedenle idari işlemin iptalinin gerektiğini açıkça ifade ettik. Avukatlarımız konu ile ilgili süreçleri takip ediyorlar. Biz Sakarya’da faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar olarak sürecin ilk başından itibaren elimizden gelen tüm özveriyi göstererek Covid 19 pandemisi ile mücadelede büyük fedakârlıklar yaptık. Ancak bizim fedakârlık yaptığımız bu zaman diliminde zincir marketlerin farklı reyonlarında bizim kapalı olduğumuz için satamadığımız ürünlerin alıcılara sunulması haksız rekabete yol açıyor ve esnaf ile sanatkârlarımızı mağdur ediyor. Biz SESOB olarak üyelerimizin hakkını her türlü yasal ve meşru zeminde koruma mücadelemizi sürdüreceğiz.”

 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Başkandan Mesaj


Değerli ziyaretçiler Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Web sitemize hoş geldiniz.

25 Eylül 2021'de kaybettiğimiz odamızın efsane başkanı İsmail Bulur ağabeyimizi rahmet ve minnetle anarak; onun çizgisinde, yapmış olduğu görevi hız kesmeden devam ettireceğiz.

Devamı...