Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

KİRA DESTEĞİ VE HİBE DESTEĞİ EKONOMİK FAALİYET TANIMLARI
Cuma, 25 Aralık 2020 11:10

Birliğimizin talebi üzerine Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirlerden ekonomik olarak olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlarımızaüç ay süreyle verilecek kira ve/veya hibe desteğini içeren 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 23 Aralık 2020 tarihli ve 31343 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup bir sureti Ek- A’da sunulmuştur.

Bu karara istinaden Ticaret Bakanlığı tarafından “Koronavirüs Salgını Nedeni ile Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulamam Esasları Hakkında Tebliğ” 24 Aralık 2020 tarihli ve 31343 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup bir sureti Ek-B’dedir.

Anılan Cumhurbaşkanlığı Kararı ve Ticaret Bakanlığı Tebliği’ne göre hibe desteği;

1. Gelir Kaybı Desteği ve Kira Desteği olmak üzere iki şekilde olacaktır.

2. Destek programının süresi, Bakanlık internet sitesinden yapılacak duyuruda belirtilen sürede başvuruların yapılması kaydıyla 2021 yılının Ocak, Şubat ve Mart ayları olmak üzere üç aydır.

3. Ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1.000 Türk Lirası olmak üzere toplamda 3.000 Türk Lirası hibe desteği (Gelir Kaybı Desteği) sağlanır.

4. Gelir kaybı desteğinden faydalanabilecek gerçek kişilerin vergi sicil kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttükleri iş yerlerinin kira olması halinde, bu kişilere büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 TL olmak üzere üç aylık toplamda 2.250 TL, diğer yerlerde aylık 500 Türk Lirası olmak üzere toplamda 1.500 Türk Lirası kira desteği sağlanır.

5. İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda iş yeri kira tutarı kadar kira desteği ödenir.

6. Bu destek programından, 14/12/2020 tarihinden önce (bu tarih dâhil) vergi mükellefiyetini tesis ettirmiş, ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Bakanlık tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler ile yine bu tarih itibarıyla esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı vergiden muaf esnaflar faydalanabilir.

7. Destek programına başvurabilecek esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları başvuru tarihinden önce Bakanlık internet sitesinden duyurulacak olup ayrıca yazılı duyuru yapılmayacaktır.

8. Bakanlıkça yapılacak duyurudan sonra ticari faaliyetine yönelik ekonomik faaliyet tanım değişikliği yapanlar hibe desteğinden yararlanamaz.

9. Ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, esnaf ve sanatkârlar ve gerçek kişi tacirler, hibe desteğinden vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden bir kez faydalanabilir.

10. Destek başvurusunda bulunanların faaliyetlerini sürdürdükleri ve kira ödemesi yaptığı birden fazla iş yeri bulunması halinde, başvuruda bulunanlar bir iş yeri için kira desteğinden faydalanabilir.

11. Hibe desteğinden faydalanılan dönemlerde vergi mükellefiyeti faal olarak devam etmelidir. Destek başvurusunda bulunanın gayri faal olduğunun anlaşılması durumunda bu kişilere destek ödemesi yapılmaz.

12. Destek başvuruları ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden yapılır.

13. Başvuruda bulunan tarafından başvuru ve eki taahhütname elektronik ortamda onaylanır.

14. Kira desteği başvurusunda bulunanlardan, başvuruda bulunduğu iş yerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve iş yerini kiralayanın kimlik bilgilerini başvuru esnasında beyan etmesi istenir. Beyanda bulunmayanlara kira desteği ödemesi yapılmaz.

15. Destek programı başvuru süresi, on günden az olmamak üzere Bakanlık tarafından belirlenir.

16. Reddedilen başvurular hakkında ret tarihinden itibaren on gün içerisinde Genel Müdürlüğe itiraz edilebilir. Bu itiraz, itiraz başvurusunun Genel Müdürlüğe ulaştığı tarihten itibaren beş iş günü içerisinde sonuçlandırılarak ilgilisine cevap verilir.

17. Destek başvurusunun uygun bulunması halinde ilgilinin banka hesabına destek ödemesi yapılır.

18. Başvuruda bulunana fazla veya yersiz ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde söz konusu fazla veya yersiz ödemeler, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca vergi daireleri tarafından tahsil edilir.

Yukarıda 7.maddede belirtilen Destek Programına Başvurabilecek Esnaf ve Sanatkarların "Ekonomik Faaliyet Tanımları Ticaret Bakanlığının "https://ticaret.gov.tr/duyurular/koronavirus-salgini-nedeniyle-esnaf-ve-sanatkarlar-ile-gercek-kisi-tacirlere-veri" web adresinde Ekonomik Faaliyet Tanımları (NACE Kodları) yayımlanmış olup bir sureti Ek'te sunulmuştur.

Ayrıca duyuruda e-devlet üzerinden yapılabilecek destek başvurularına, Ocak ayının ilk haftası itibari ile başlanmasının ön görüldüğü bildirilmiştir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ. (EK-1)

DETAYLI BİLGİ İÇİN  TIKLAYINIZ. (EK-2)

 

 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Başkandan Mesaj


Değerli ziyaretçiler Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Web sitemize hoş geldiniz.

25 Eylül 2021'de kaybettiğimiz odamızın efsane başkanı İsmail Bulur ağabeyimizi rahmet ve minnetle anarak; onun çizgisinde, yapmış olduğu görevi hız kesmeden devam ettireceğiz.

Devamı...