Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması hakkında Kanun
Cuma, 20 Kasım 2020 07:40

Vergi, sosyal güvenlik primi ve kamuya olan diğer borçlar ile esnaf ve sanatkârların meslek kuruluşlarımıza olan aidat borçlarının yeniden yapılandırılmasını, esnaf muaflığının kapsamının genişletilmesini ve ahilik sandığı uygulamasının ertelenmesini de içeren 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanunda, esnaf ve sanatkârlarımız ile meslek kuruluşlarımızı yakından İlgilendiren düzenlemeler şunlardır:

ı. VERGİ, SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİ VE KAMUYA OLAN DİĞER

BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILMIŞTIR

Buna göre,

1.1. Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasında esnaf ve sanatkârlarımızın borçlu olduğu kamu kurumları acısından; Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler

1.2. Alacak türü açısından;

- Vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları,

- Gümrük vergileri ile bu vergilerden doğan idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları,

- SGK primleri, emeklilik kesintisi ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile bunlara İlişkin gecikme cezalan ve gecikme zamlan,

-Trafik cezaları ve diğer idari para cezaları ile bunlara bağlı cezalar, gecikme faizleri ve gecikme zamları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları,

- Belediyelere olan su, atık su, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı alacaklar ile bunların gecikme zamları ve faizleri,

- 7143 sayılı yapılandırma kanununa istinaden yapılandırılan ve taksit ödemeleri halen devam eden borçlarının yapılandırılması,

- 31/8/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen idari para cezaları da bu kanun kapsamına alınmıştır.

Ancak;

- 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanuna göre verilen İdari para cezaları ile 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları ve

- Pandemi nedeniyle ertelenen ve ödeme süresinin son günü 2020 yılının Ekim, Kasım ve Aralık ayına tekabül eden vergiler bu kanun kapsamında değildir.

1.3. Süre açısından;

31 Ağustos 2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce;

- Verilmesi gereken beyannameler,

- Tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, SGK primleri, emekli kesintileri, işsizlik sigortası primleri İle sosyal güvenlik destek primleri

- Kesilen trafik cezaları İle diğer İdari para cezaları ve ayrıca

- Vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme cezaları ve gecikme zamları yapılandırma kapsamına alınmıştır.

2020 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksiti, 2020 yılına ait emlak ve çevre temizlik vergileri 2. Taksitleri ile 31 Ağustos 2020 tarihinden sonra ödenmesi gereken gelir vergisi, kurumlar vergisi ve geçici vergi taksitleri ödeme vadelerinin henüz geçmemiş olması nedeniyle yapılandırma kapsamında değildir.

1.4. Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmamaktadır. Ancak. bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası. gecikme faizi ve gecikme zamları ile vergi cezalarının tamamı silinmektedir.

Bunun yerine, enflasyon (yurtiçi ÜFE) oranında daha düşük bir güncelleme faizi hesaplanacak, yapılandırılan borç toplamı peşin veya iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitte, toplam 36 aya varan vade ile ödenebilecektir.

1.5. Yapılandırılan borcun tamamının, İlk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde. yurt içi ÜFE oranında hesaplanan faizinin yüzde 90'ı silinecektir.

Yine peşin olarak ödenen İdari para cezalarından yüzde 25 indirim yapılacaktır.

Bir vergi alacağına alacağa bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarının ise yarısı silinecektir.

1.6. Kanundan yararlanabilmek İçin başvurular, en geç 31 Aralık 2020 tarihine kadar İlgili İdareye yapılabilecek, yeniden yapılandırılan ve Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığınat il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek borçların ilk taksiti 31 Ocak 2021 tarihine kadar, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek borçların ilk taksiti ise 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenebilecektir. Taksit ödemeleri kredi kartı ile yapılabilecektir.

1.7. İlk iki taksitin tamamen ödenmesi şartıyla bir takvim yılında en fazla iki taksitin ödenmemesi mümkün olacak. ikiden fazla taksit süresinde ödenmezse yapılandırma iptal edilecektir.

2. ESNAF MUAFLIĞININ KAPSAMI GENİŞLETİLMİŞTİR.

7256 sayılı Kanunla, e-ticaret yoluyla yapılan satışlarda esnaf muaflığının kapsamı biraz daha genişletilmiştir.

Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesine 10 numaralı bent olarak eklenen düzenlemeye göre, evlerde üretilen ürünlerin (ürün türünde hicbir sınırlama olmaksızın) ayrı bir işyeri açmadan ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmadan oturdukları evlerde üretip, internet veya benzeri elektronik ortamlarda satanlar esnaf muaflığından yararlanabilecektir.

Bu kapsamda olup esnaf muaflığından yararlanabilmek İçin;

Vergine muaf esnaf belgesi alınması,

Türkiye'de kurulu bankalarda ticari hesap açılması ve tüm hasılatın bu hesap üzerinden tahsil edilmesi zorunludur.

Bankalar üzerinden tahsil edilen ve ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden bankalar yüzde 4 oranında gelir vergisi kesintisi yapacaktır. I veya üzeri işçi çalıştırılması halinde vergi kesintisinin oranı yüzde 2'ye indirilecektir. Vergi kesintisinin yüzde 2 oranında uygulanabilmesi için ay içerisinde en az 10 gün süreyle işçi çalıştırılması zorunludur

Bu uygulama kapsamında elde edilen hasılatın 220.000 Türk Lirasını aşması halinde takip eden yıl başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek olup bir daha bu uygulamadan yararlanılamayacaktır.

Hasılat dışındaki şartlardan herhangi birinin İhlal edildiğinin tespit edilmesi halinde esnaf muaflığından yararlanılamayacak ve zamanında tahakkuk edilmeyen vergiler, vergi cezası ve gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecektir.

3. VAKIFLARA AİT TAŞINMAZLARIN KİRALANMASINA VE KOSGEB KREDİLERİNE DAİR DÜZENLEME YAPILMIŞTIR.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile mazbut vakıflara ve temsilen yönetilen vakıflara ait taşınmazların kiralanması İşlemlerinden kaynaklanan ve 31/8/2020 tarihi itibarıyla vadesi geldiği hâlde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan kira bedelleri asıllarının ve KOSGEB tarafından 31/8/2020 tarihinden önce kullandırılan ve uygunsuzluğu tespit edilen destek kredilerinden kayıtlı olan alacaklarda, Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan esas alınarak hesaplanacak tutarın bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ay sonuna kadar (2021 yılı Ocak ayı) başvuruda bulunulması,

Haklarında hukuki İşlem devam eden İşletmeler ile kurumların borçlarım ödemek İstemeleri hâlinde bu iradelerini başvuru dilekçelerinde belirtmeleri ve idarenin talep ettiği alacak tutarını kabul etmeleri, hukuki işleme ilişkin mahkeme/icra masraflarını ve vekâlet ücretini İlk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri şartıyla, bu alacaklara ilişkin gecikme zammı, faiz gibi fer'İ alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.

Bu kapsama giren alacakların taksitle ödenmek istenmesi hâlinde en fazla on iki ay içinde ve eşit taksitler hâlinde kanuni faizi ile birlikte ödenmek üzere taksitlendirme yapılabilecektir. Bu takdirde dava ve icra takiplerine ilişkin yargılama masrafları ilk taksit tutarı ile birlikte tahsil edilecektir.

Bu fıkra hükümlerinden yararlanılabilmesi için dava açılmaması ve açılmış davalardan vazgeçilmesi şarttır.

Söz konusu kiracılardan, tahliye hakkı doğmuş ancak tahliye karan kesinleşmemiş olanlar İle yeniden sözleşme yapılabilecektir.

Borçlarını ödeyen işletmeler KOSGEB tarafından sağlanan yeni desteklerden faydalandırılır.

 

Bu fıkra kapsamında ödenmesi gereken tutarların fıkrada öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi hâlinde, ödenmemiş alacak asılları ile bunlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacaklar ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsil edilecektir.

 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Başkandan Mesaj


Değerli ziyaretçiler Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Web sitemize hoş geldiniz.

25 Eylül 2021'de kaybettiğimiz odamızın efsane başkanı İsmail Bulur ağabeyimizi rahmet ve minnetle anarak; onun çizgisinde, yapmış olduğu görevi hız kesmeden devam ettireceğiz.

Devamı...