Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

OKUL GIDASI HAKKINDA TEBLİĞ
Salı, 03 Kasım 2020 12:19

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını ve bu gıdalarda kullanılacak okul gıdası logosuna İlişkin hususları belirlemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'nca "Okul Gıdası Hakkında Tebliğ" 22 Ekim 2020 tarihli ve 31282 sayılı Resmi yayımlanmıştır. Bu Tebliğ ile 20/6/2019 tarihli ve 30807 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Okul Gıdası Logosu Uygulaması Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2019/29) yürürlükten kaldırılmıştır. Buna göre;

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kafeterya. yemekhane. büfe. cay ocağı gibi g!da İşletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalalajlı gıdaların ambalajında Tebliğin Ek-2'sinde yer alan Okul Gıdası Logosunun bulunması zorunludur.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdalar için Tarım ve Orman Bakanlığından Okul Gıdası Onayı alınması zorunludur. Tarım ve Orman Bakanlığından okul gıdası onayı almamış gıdalarda Okul Gıdası Logosu kullanılamaz. Okul gıdası onayı ile ilgili söz konusu hükümler 06/09/2021 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Bu Tebliğ kapsamında üretilen ürünlerde 4/10/2016 tarihli ve 29847 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği kapsamında yer alan ve/veya oyuncak olarak kullanılması muhtemel olan madde ve malzemeler gıda ambalajı olarak kullanılamayacaktır.

Okul gıdası kriterleri Sağlık Bakanlığınca belirlenecektir. Sağlık Bakanlığı belirlemiş olduğu okul gıdası kriterlerini Tarım ve Orman Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığına resmi yazı ile iletecektir. Okul gıdası kriterleri Tarım ve Orman Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı İnternet sayfasında yayımlanacaktır. Okul Gıdası Logosu bulunan ürünler; bakkal, market ve benzeri perakende işletmelerde de satışa sunulabilecektir.

Gıda işletmecisi, bu Tebliğ kapsamında okul gıdası onay işlemleri için Tebliğin Ek-3'ünde yer alan Başvuru Dilekçesi ile Ek-I 'de yer alan Okul Gıdası Onay Başvurusunda İstenen Bilgi ve Belgelerden oluşan dosya ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne müracaat edecektir. Bu hüküm 06/09/2021 tarihinde yürürlüğe girecektir

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satılan okul gıdalarının denetimi Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılacaktır. Gerekli görülmesi halinde Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı il müdürlükleri temsilcilerinden de birer kişi katılım sağlayacaktır.

Tarım ve Orman Bakanlığı İl/İlçe müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde, Okul Gıdası Logosu bulunmayan gıdaların satışını/sunumunu yapan gıda işletmelerinin tespit edilmesi halinde işletmeler ile bulundukları okulları, gerekli tedbirlerin alınması amacıyla aylık olarak Millî Eğitim Bakanlığı illilçe müdürlüklerine bildirilecektir.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurum müdürlükleri; Okul Gıdası Logosu bulunmayan gıda satışı yapan işletmeler hakkında 9/2/2012 tarihli ve 28199 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği kapsamında gerekli tedbirleri alır ve Tarım ve Orman Bakanlığını bilgilendirir.

Tarım ve Orman Bakanlığı bu Tebliğin uygulanmasında sivil toplum kuruluşları ile İşbirliği yapabilecektir.

Bu Tebliğ hükümlerine aykırı davrananlar hakkında Bakanlıklar ilgili mevzuat çerçevesince idari yaptırımları uygulayacaklardır.

EKİ: Okul Gıdası Hakkında Tebliğ (İndirmek için lütfen tıklayınız.)




 

 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Başkandan Mesaj


Değerli ziyaretçiler Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Web sitemize hoş geldiniz.

25 Eylül 2021'de kaybettiğimiz odamızın efsane başkanı İsmail Bulur ağabeyimizi rahmet ve minnetle anarak; onun çizgisinde, yapmış olduğu görevi hız kesmeden devam ettireceğiz.

Devamı...