Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

KAPASİTE RAPORU
Pazartesi, 30 Nisan 2018 06:12

Bilindiği üzere, kapasite raporu; esnaf ve sanatkârlara ait işyerlerinin kayıt,unvan,personel,sermaye,adres gibi bilgileri ile makine ve tesisat, yıllık üretim kapasitesi,kapasite hesabı,yıllık üretim kapasitesi gibi bilgileri gösteren, elektronik ortamda düzenlenen onayından itibaren 3 yıl geçerliliği olan bir belgedir.

Çalışma-Üretim izni alımı,akaryakıt ve kömür temini, ihalelere katılma, sanayi ve sicil belgesi alımı ve benzeri işlemlerde gerekli olan kapasite raporu, 12 Eylül 2008 tarihli ve 26995 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "TESK Kapasite Raporu Yönetmeliği" esasları çerçevesinde düzenlenmektedir.

Söz konusu Yönetmeliğin 5'inci maddesi çerçevesinde kapasite raporu,esnaf ve sanatkârların kayıtlı bulunduğu esnaf ve sanatkâr Odaları tarafından tanzim edilmektedir.

Diğer taraftan,5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 6'ıncı maddesi gereğince, esnaf ve sanatkârlar siciline kayıt olan esnaf ve sanatkârlara ait bilgiler sicil tarafından,elektronik ortamda, işyerlerinin bulunduğu yerdeki, işyerleri seyyar olanların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına; meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odası bulunmayanların bilgileri ise karma odaya kayıt için gönderilmektedir.

Esnaf ve Sanatkârlar, ticari faaliyetlerine başlarken vergi dairesine kayıt işlemi müteakiben 5362 sayılı Kanun'un 6'ıncı maddesi uyarınca esnaf ve sanatkârlar siciline ve ilgili odaya kayıt yaptırmaktadır.

Bazı esnaf ve sanatkârların mevcut faaliyetinin yanı sıra farklı bir mesleki faaliyete başladığı, bu yeni mesleki faaliyeti çerçevesinde vergi kaydında gerekli ilave işlemini yaptırdığı fakat bu faaliyetini esnaf ve sanatkâr siciline tescil ettirmediği ve dolayısıyla yeni mesleğine ilişkin ilgili odaya kaydının da bulunmadığı ve ayrıca yeni mesleki faaliyeti çerçevesinde işyeri açılışında ve/veya diğer işlemler için gerekli olan kapasite raporunun da ilk mesleği çerçevesinde kayıtlı olduğu oda tarafından tanzim edildiği görülmektedir.

Oysa ki, esnaf ve sanatkârların yürüttükleri 2'inci mesleğinin de esnaf ve sanatkârlar siciline tescil ettirilmesi ve daha sonra sicil tarafından ilgili odaya kayıt için bilgilerinin gönderilmesi, kapasite raporunun hangi mesleki faaliyeti ile ilgili tanzim edilecekse o oda tarafından düzenlenmesi ve onaylanması gerekmektedir.Üyenin mesleki faaliyeti ile ilgili olmayan odalar tarafından düzenlenen kapasite raporları, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından kabul edilmemekte ve bu da esnaf ve sanatkârlarımızın mağduriyetine yol açmaktadır.

Bu şekilde tespit edilen kapasite raporları iptal edilmekte esnaf ve sanatkâr ile teşkilat birimleri üyenin 2'inci mesleki faaliyeti çerçevesinde sicile ve ilgili odaya kaydının yapılması gerekliliği konusunda uyarılmakta ve ilgili oda tarafından kapasite raporunun düzenlenmesi sağlanmaktadır.

 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Başkandan Mesaj


Değerli ziyaretçiler Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Web sitemize hoş geldiniz.

25 Eylül 2021'de kaybettiğimiz odamızın efsane başkanı İsmail Bulur ağabeyimizi rahmet ve minnetle anarak; onun çizgisinde, yapmış olduğu görevi hız kesmeden devam ettireceğiz.

Devamı...