Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

7103 SAYILI KANUN
Cuma, 13 Nisan 2018 07:44

27 Mart 2018 tarihli ve 30373 (mükerrer 2) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda yer alan ve esnaf ve sanatkârlarımızı ilgilendiren bazı yasal düzenlemeler aşağıdaki gibidir.

1. Kamuya olan borçlar sebebiyle haczedilerek icradan satılan malların satış bedeli, malın gerçek değerinin oldukça altında kalabilmekte, dolayısıyla icradan satışlarda hem hem kamu hem de borçlu esnaf mağdur olabilmektedir. Bu mağduriyetin kısmen de olsa ortadan kaldırılması amacıyla, 7103 sayılı (torba) Kanunun 2’inci maddesi ile kamuoyu olan borçlardan dolayı haczedilen menkul ya da gayrimenkul malların takdir komisyonunca belirlenen değerinin yüzde 10 fazlasının ilgili tahsil dairesine ödenmesi halinde haczin kaldırılması öngörülmektedir. Böylelikle kamuya olan borcu nedeniyle malı haczedilen esnafa, bu malın icradan satışı yapılmadan önce bir ödeme yapması halinde haczin kaldırılması imkânı sağlanmıştır.

2. Enerji tasarrufu sağlamak amacıyla esnafımız oturdukları binaların çatısında veya yan cephelerinde güneş enerjisi ve benzeri yenilebilir enerji kaynaklarından elektrik üretip, ihtiyaç fazlası elektriği şehir şebekesine satabilmektedir. Kanunun 3’üncü maddesi ile, oturdukları evlerin çatısında veya yan cephelerinde kurulu gücü en fazla 10 Kw’ı geçmeyen yenilebilir enerji, kaynaklarından elektrik üretimi yapıp ihtiyaç fazlasını satanlar esnaf muaflığı kapsamına alınmıştır.

3. Kanunun 15’inci maddesi ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uzlaşma kapsamından çıkartılmış, Kanunun 14’üncü maddesi ile bu cezaların vadesinde ödenmesi halinde yarısının silinmesi öngörülmüştür.

4. Kanunun 17’inci maddesi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda yer alan minibüs tanımının, 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununda yer alan tanımla uyumlaştırılması sağlanmış, böylelikle 16 ve 17 koltuğu olan minibüsler için otobüs tarifesi üzerinden MTV ödenmesinin önüne geçilmiştir. Uygulama 2019 yılından itibaren yürürlüğe girecektir.

5. Motorlu taşıtlar vergisi tarifesinde elektrikli araçlar için bir düzenleme yer almadığından elektrik motorlu araçlardan MTV tahsil edilememesi nedeniyle MTV Kanununda değişiklik yapılmış, MTV tarifeleri elektrik motorlu araçların, diğer araçların yüzde 25’i oranında vergi ödemesi öngörülmektedir.

6. Yatırımların kümelenme modeli ile teşvik edilmesi amacıyla, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları KDV’den istisna edilmiştir.

7. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, okul aile birlikleri tarafından kantin olarak kiraya verilen alanların KDV’den istisna tutulması sağlanmıştır. Böylelikle, okul aile birliklerinden kiraladıkları alanda kantin işletmesi faaliyetinde bulunan esnafımızın okul aile birliğine yaptığı ödemeler nedeniyle ayrıca KDV ödemesinin önüne geçilmiştir.
 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Başkandan Mesaj


Değerli ziyaretçiler Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Web sitemize hoş geldiniz.

25 Eylül 2021'de kaybettiğimiz odamızın efsane başkanı İsmail Bulur ağabeyimizi rahmet ve minnetle anarak; onun çizgisinde, yapmış olduğu görevi hız kesmeden devam ettireceğiz.

Devamı...