Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

SAKARYA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI
Perşembe, 04 Ağustos 2016 12:09

24 Temmuz 2016 tarihinde Sapanca Özkum Tesisleri’nde gerçekleşen SESOB Başkanlar Kurulu toplantısına birliğe bağlı meslek odası başkanlarının yanında, esnaf kefalet kredi kooperatifi başkanları da katıldı. SESOB Başkanı Hasan Alişan’ın birliğin faaliyet ve çalışmalarını anlattığı başkanlar kurulu toplantısında, oda başkanları yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini de dile getirdi.

Ayrıca toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin ERKAN'da katılarak ekonominin temelinin esnaf olduğunu ileri sürerek, “Esnaf güçlenirse, o ülkenin ekonomisi de güçlenir” dedi.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız Hasan ALİŞAN konuşmalarında şunları dile getirdi.

YEREL YÖNETİMLER

Meslek odalarının birinci öncelikli sorunlarının yerel yönetimler olduğunu kaydeden Birlik Başkanı Alişan, “Yerel yönetimlerle ilgili çalışmalarımız son derece üst seviyede, uyum içerisinde devam etmektedir. Büyükşehir Belediye Başkanımız, başkanlar kurulu toplantımızın tabi üyesidir. Soranların çözüm noktasında birlikte hareket ediyoruz. Birçok ilde büyükşehir belediye başkanıyla görüşmek bile herkese nasip olmazken, biz başkanımıza ‘burada sorun var gel’ diyebilecek kadar iyi diyaloglar içerisindeyiz. Mevzuat çerçevesinde, idari tasarrufla çözülemeyen hiçbir meseleyi, bugüne kadar Sakarya yaşamamıştır. Sakarya’daki teşkilatlarımız alınlarının akıyla, gücüyle, samimiyeti ile devletle uyum içinde çalışan iller arasında ilk üçün içinde olduğumuzu söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi.

EN İYİ DESTEKLENDİĞİMİZ DÖNEM

Yerel yönetimlerle uyum içinde çeşitli etkinlikler düzenlediklerinin de altını çizen Başkan Alişan, Cumhuriyet tarihinde esnaf kredilerinin en iyi desteklendiği dönemde olduklarını söyledi. Sadece Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri’nin değil, çeşitli özel bankalarla da işbirliği protokolleri yaparak esnaf ve sanatkara çeşitli alternatiflerde sunduklarını da ifade eden Alişan, “Bunun yanında sosyal anlamda çeşitli özel sağlık kuruluşları ile yüzde 50 indirimli hizmet anlaşmalarımız var” dedi.

EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ

Meslek eğitimlerine çok önem verdiklerini de belirten Alişan, konuşmasına şöyle devam etti; “Çeşitli okullarımızdaki meslek eğitimlerine destek veriyoruz, sponsor olmaya çalışıyoruz. Sadece eğitim değil, sosyal güvenlik alanında da eğitimlerimiz var. Tüm esnaf ve sanatkarlarımıza bilgilendirme seminerleri veriyoruz. Bugüne kadar 6036 kişiye 50 kişilik sınıflarda hijyen eğitimi verdik. 3100 kişiye iş güvenliği uzmanlarımız tarafından, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verdik. Türkiye’de örnek olacak toplu taşıma eğitimi verdik. Odalarımızın genel sekreterlerine yılda birkaç kez eğitim veriyoruz. 720 kişiye girişimcilik eğitimi verdik, vermeye de devam ediyoruz.”

TÜRKİYE’DE İLKİZ

“Biz hiç kimsenin desteğini almadan, Türkiye’de ilk defa biz bir meslek kuruluşu olarak Mesleki Sınav Merkezi (MSM) kurduk. 2014 yılında 4 meslek dalında akredite olduk. Bir yıl içinde 5 meslek daha ilave ederek bu sayıyı 9’a çıkardık. 10 ncu meslek dalında da akredite olmak üzereyiz. Hepsini kendi öz kaynaklarımız ile oda başkanlarımızın, yönetici arkadaşlarımızın fedakarlıklarıyla yaptık.”

YETKİLENDİRİLMİŞ ODA

“Bu sınavları sadece Sakarya’da değil, Türkiye’nin dört bir yerinde kurduğumuz sınav merkezlerimizde yapıyoruz. Bugüne kadar 766 kişiyi sınav yaptık. Önümüzdeki günlerde de Çinliler’in belgelendirmesini yapacağız. Artık meslek kuruluşlarımızın bir sistem üzerine oturabilmesi, kendi ayakları üzerinde durabilmesi, kendi gücünü kendisi yaratabilmesi adına bu işleri yapmaya çalıştık. Önümüzdeki genel kurulda bunun nimetlerinden istifade etmiş bir teşkilat ve bu teşkilatımıza bağlı meslek odalarımızın kendi ihtisas alanında yetkilendirilmiş meslek kuruluşu yapma hedefindeyiz.”

DARBEYE KARŞI TAVRIMIZ NET

Başkan Alişan konuşmasını 15 Temmuz darbe girişimine yönelik esnaf ve sanatkarın kararlılığını dile getirerek bitirdi. Alişan, “Darbeye karşı tavrımız açık ve nettir. Derbeyi hiçbir zaman tasvip ekmedik, nefretle kınadık, hep karşısında olduk. Esnaf ve sanatkar kesimi bunun karşısında durdu. Bugün 10 günü hala esnaf ve sanatkarımız meydanlarda, sabaha kadar nöbette. Yorulmuyoruz, uyumuyoruz, sabah erken saatlerde de gidip işyerlerimizi açıyoruz. Allah bize o kudreti veriyor.”

TEK YUMRUK

“Çocuklarımız için, geleceğimiz için yükses sesle meydanlarda demokrasiye karşı gelenleri lanetlediğimizi söylüyoruz. Oda başkanlarımızla beraber her ilçede faaliyet gösterip, darbenin karşısında olduğumuzu bildiriyoruz. Tüm oda başkanlarımız ile birlikte ortak basın bildirisi, ardından da sivil toplum kuruluşu başkanlarımız ile birlikte valimizi ve büyükşehir belediyemizi ziyaret ederek, tek yumruk olduğumuzu kamuoyuna gösterdik” dedi.

MEVCUT PROGRAM YETMİYOR

Başkan Alişan’ın konuşmasının ardından oda başkanları sorunları ve taleplerini dile getirdi. Adapazarı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Salihoğlu, Sakarya’da kurulan son karma oda olduklarını belirterek, “Mevcut program bize yetmiyor. Şuan ayrı ayrı 3 program kullanıyoruz. Eğer siz bu üç programı Esnaf Bilgi Sistemi’ne koyarsanız, bizleri büyük ölçüde rahatlatacaksınız” dedi.

Salihoğlu, oda kaynaklarının yetersiz olduğunun da altını çizerken, eğitimlerde demo sorunu yaşadıklarını kaydetti.

VERGİDEN MUAF OLMALI

Sakarya Saat Tamircileri ve Elektronikçiler Odası Başkanı Metin Gürkaş ise basit usulde çalışan esnafların vergiden muaf olmalarını isterken, “Esnafımız gururundan dükkanını açık tutuyor. Ne Bağ-Kur’unu ödeyebiliyor, ne de vergisini. Sadece evine ekmek götürme derdinde” dedi.

KİTAPLARI BİZ VERELİM

Sakarya Kitap Kırtasiye, Gazete, Büfeciler ve Tekel Maddeleri Satıcılar Esnaf Odası Başkanı Nahim Salık da, devletin okullara kitap ve defterleri şirketler aracılığı ile değil, eskiden olduğu gibi kırtasiyeciler aracılığı ile vermesini istedi. Bu durumun kırtasiyeci esnafını mağdur ettiğini belirten Salık, Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilen tekel ruhsatlarında ise oda faaliyet belgesi istenmesini istedi.

ESNAF BİLGİ SİSTEMİ YENİLENİYOR

Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, konuşmasına oda başkanlarından gelen istek ve taleplere cevap vererek başladı. Genel Müdür Erkan, Esnaf Bilgi Sistemi’nin komple yenileneceğini belirterek, “Bu çalışmanın hayata geçmesi biraz zaman aldı. 15- 20 gün içerisinde yeni sistem hayata geçecek. Yeni sistem içerisinde muhasebe yazılıyı, coğrafi bilgi sistemi, esnaf bilgi sistemi yer alacak. Biri size gelip ben bir bakkal dükkanı açmak istiyorum dediğinde, siz açmak istediği bölgede kaç bakkal açılmış, kapanmış bunun fizibilitesini anında raporla verebilecek bir sisteme sahip olacaksınız. Bundan sonra muhasebe yazılımına esnaf para ödemeyecek, esnaf bilgi sistemi üzerinden tutulacak” dedi.

GÜÇLÜ ODALAR İSTİYORUZ

Oda kaynakları yetersiz olduğunu bildiklerini söyleyen Genel Müdür Erkan, “Genel Müdürlüğümüze bağlı 3040 odamız var. Bunları daha aktif hale getirmek için bir proje yaptık. Daha güçlü, daha güvenli esnafına hizmet edebilen, esnafını yönlendirebilen oda modeli istiyoruz. Oturup akşam kiramı nasıl ödeyeceğim, giderleri nasıl karşılayacağım diye düşünen bir oda istemiyoruz” şeklinde konuştu.

DEMO EĞİTİMLERİ

Esnaf Bilgi Sistemi içinde modül eğitimlerin yer alacağını da kaydeden Genel Müdür Erkan, sözlerine şöyle devam etti; “Bütün meslek kollarıyla ilgili Demo eğitimleri bulunacak. Bu iki üç ay içerisinde faaliyete geçecek.”

ESNAFA BİREBİR DESTEK

“2 yıldır genel müdürlük yapıyorum. 3040 oda başkanından arayarak bana ulaşamayan yoktur. Bakanlığın verdiği yetki çerçevesinde elimizden geldiğinin en iyisini yapmaya çalıştım. Esnaf ekonominin temelidir. Esnafı güçlendirirsen ekonomi güçlenir. Her zaman her işin başında esnaf vardır. Bakın meydanlarda nöbet tutanda esnaf, tankın üstüne çakan da esnaf. Bunu öncelikle herkes kafasına koysun. Devletimizin de esnaf kesimine sahip çıkması gerekiyor. Esnaf ve sanatkarın desteklenmesi için bakanımız çok özen gösteriyor. Biz bakanlık olarak kanun çıkarıp birebir desteklemek için yetki almak istiyoruz.”

SORUNLARI SAHADA TESPİT EDİYORUZ

“Bugün Ankara’da 8 üniversite de meslek kollarımız ile ilgili fizibilite çalışması yapılıyor. Bürokrat kanunları kafasına göre oturduğu yerde yazar, sahaya inmez. Biz sektörlerimizin sorunlarını sahaya inerek, onlarla birlikte yaşayarak çıkartıyoruz. İnşallah bu çalışma sektörün önünü açacak. Odalarımızı nasıl geliştirebiliriz, gelirlerini nasıl arttırabiliriz, esnafın tüm eğitimini odalar verse, devlet buna destek verse olmaz mı? Esnafı güçlendireceksiniz ki ekonomi güçlensin. Esnaf şurasına sizlerde katıldınız. Esnaf Şurası’nda aldığımız kararların birçoğunu hayata geçirdik. Biz sonuca gidersek o zaman mutlu oluruz.”

OMURGASIZ HAİNLER

15 Temmuz’da esnaf ve sanatkarımızın vermiş olduğu mücadele ve dik duruşa teşekkür ediyorum. 15 Temmuz milletimizin kahramanlık sembolüdür. Topuyla, tüfeğiyle, silahıyla alevlenen hainlik ateşinin, kahramanlıkla söndürüldüğü tarihtir.15 Temmuz hiçbir gücün Allah aşkı ve vatan sevgisinden daha güçlü olmadığının anlaşıldığı bin gündür bizim için. Aziz milletimiz bu süreçte bayrağını düşürmemiş, milli iradeye sahip çıkmış, Başkomutan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında olmuştur. Bu haysiyetsiz, omurgasız hainlere karşı vatanını savunan, onurlu ruhlarıyla bedenlerini siper eden kahraman şehitlerimizi de rahmetle anıyorum. Esnaf ve sanatkarlar teşkilatı olarak demokratik düzene sahip çıktığını için önceliklere sizlere teşekkür ediyorum.”

Başkanlar Kurulu toplantısı esnaf sofrasında hep birlikte yenen yemekle sona erdi.

 



 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Başkandan Mesaj


Değerli ziyaretçiler Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Web sitemize hoş geldiniz.

25 Eylül 2021'de kaybettiğimiz odamızın efsane başkanı İsmail Bulur ağabeyimizi rahmet ve minnetle anarak; onun çizgisinde, yapmış olduğu görevi hız kesmeden devam ettireceğiz.

Devamı...